Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 383

Dodano:

Odsłon: 3301

Polskie warzywa w zupę krem zmienione, to może być Twoje danie ulubione.

Składniki

  • 3 białe cebule (250 g),
  • 250 g pora,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli do smażenia cebuli,
  • 1 płaska łyżka soli (dodajemy stopniowo, do smaku),
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 – 4 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • ok. 1,5 l przegotowanej, gorącej wody,
  • 1 płaska łyżeczka kozieradki,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ płaskiej łyżeczki kurkumy,
  • chili świeżo mielona do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka lubczyku lub świeżego 2 liście,
  • kwaśna śmietana 18%.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem ziemniaczana z porem i cebulą

Przygotowanie

  1. Pora kroimy w plasterki, cebule w wiórka, a ziemniaki w drobna kostkę.
    W garnku o pojemności ok. 3 l rozgrzewamy olej, szklimy ma nim pora z cebulą, z dodatkiem cukru i jednej łyżeczki soli. Często mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy kilka min, nie zapominając o mieszaniu.
    Następnie dodajemy ziemniaki, zalewamy całość gorącą wodą, ok. 1 l, tyle, żeby warzywa przykryć. Dodajemy liście laurowe, pieprz ziołowy, lubczyk i całość gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki się rozpadną.

    Dodajemy kurkumę, kozieradkę, mieszamy i wyjmujemy liście laurowe.
    Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji, rozcieńczamy ok. 0,5 l przegotowanej wody, mieszamy i doprawiamy chili, solą i pieprzem na ostro.


    Zupę krem podajemy z łyżka gęstej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń