Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłów na tradycyjne zupy? Krupnik to jedna z tych polskich potraw, która się nie nudzi. Przygotuj według prostej i sprawdzonej receptury.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457775
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1474
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2282
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Składniki
Przygotuj najpierw warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę podziel na pół. Seler również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą część.
Opłucz żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do garnka. Zalej 1 litrem zimnej wody i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, zdejmując szumowiny od czasu do czasu.
Dodaj wypłukaną kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie oraz wcześniej przygotowane warzywa. Wsyp szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 45-50 minut.
Na około 15 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy krupnik ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i drobno je posiekaj. Włóż mięso ponownie do zupy. W tym samym czasie możesz wyciągnąć pietruszkę, por i seler, ale nie jest to konieczne.
Dopraw krupnik majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło.