Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłów na tradycyjne zupy? Krupnik to jedna z tych polskich potraw, która się nie nudzi. Przygotuj według prostej i sprawdzonej receptury.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4601
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 868
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8312
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13143
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4601
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 868
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8312
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13143
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 469
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Przygotuj najpierw warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę podziel na pół. Seler również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą część.
Opłucz żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do garnka. Zalej 1 litrem zimnej wody i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, zdejmując szumowiny od czasu do czasu.
Dodaj wypłukaną kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie oraz wcześniej przygotowane warzywa. Wsyp szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 45-50 minut.
Na około 15 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy krupnik ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i drobno je posiekaj. Włóż mięso ponownie do zupy. W tym samym czasie możesz wyciągnąć pietruszkę, por i seler, ale nie jest to konieczne.
Dopraw krupnik majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło.