Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłów na tradycyjne zupy? Krupnik to jedna z tych polskich potraw, która się nie nudzi. Przygotuj według prostej i sprawdzonej receptury.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 212
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 72
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 21
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 18
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 212
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 72
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 21
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 18
Składniki
Przygotuj najpierw warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę podziel na pół. Seler również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą część.
Opłucz żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do garnka. Zalej 1 litrem zimnej wody i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, zdejmując szumowiny od czasu do czasu.
Dodaj wypłukaną kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie oraz wcześniej przygotowane warzywa. Wsyp szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 45-50 minut.
Na około 15 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy krupnik ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i drobno je posiekaj. Włóż mięso ponownie do zupy. W tym samym czasie możesz wyciągnąć pietruszkę, por i seler, ale nie jest to konieczne.
Dopraw krupnik majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło.