Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłów na tradycyjne zupy? Krupnik to jedna z tych polskich potraw, która się nie nudzi. Przygotuj według prostej i sprawdzonej receptury.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9557
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9557
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 190
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20824
Składniki
Przygotuj najpierw warzywa. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Obraną pietruszkę podziel na pół. Seler również obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z pora odkrój białą część.
Opłucz żeberka pod bieżącą wodą i przełóż je do garnka. Zalej 1 litrem zimnej wody i zagotuj. Pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut, zdejmując szumowiny od czasu do czasu.
Dodaj wypłukaną kaszę jęczmienną, liść laurowy, ziele angielskie oraz wcześniej przygotowane warzywa. Wsyp szczyptę soli. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 45-50 minut.
Na około 15 minut przed końcem gotowania wrzuć do zupy krupnik ziemniaki pokrojone w kostkę.
Wyjmij żeberka, oddziel mięso od kości i drobno je posiekaj. Włóż mięso ponownie do zupy. W tym samym czasie możesz wyciągnąć pietruszkę, por i seler, ale nie jest to konieczne.
Dopraw krupnik majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj na ciepło.