Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kryzysowa

Zupa kryzysowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26126

Dodano:

Odsłon: 21881

Propozycja na szybką i zdrową, pełną smaków i aromatów zupę, doskonałą w momencie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu.

Składniki

  • 500 ml soku warzywnego np. Vega węgierska Tymbarku
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 5 - 6 sztuk cebuli szalotki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • oliwa z oliwek (do smażenia)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kryzysowa

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki - gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania miękkości.

    Szalotkę kroimy w krążki i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zioła prowansalskie oraz tymianek i chwilę razem dusimy.

  2. Podduszone warzywa przekładamy do garnka wraz z ugotowaną i odcedzoną marchewką i ziemniakami, zalewamy sokiem warzywnym i zagotowujemy.

    Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, natkę pietruszki, pieprz cayenne i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem - gotujemy jeszcze przez 2- minuty.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń