Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato jest także symbolem pierwszych pojawiających się grzybów, w tym szczególnie kurek. Jeśli masz dostęp do tych darów natury, koniecznie musisz spróbować zupy kurkowej. Krem jest aksamitny i niezwykle wyrazisty w smaku. Dodatek wina i śmietanki sprawia, że wszystkie smaki są idealnie połączone i zrównoważone.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5291
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 843
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11718
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5058
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1310
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5291
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 843
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11718
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5058
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1310
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło. Większe kurki podziel na połowy lub ćwiartki. Grzyby dodaj do masła ze szczyptą soli i smaż aż ich sok się zredukuje, a one same zarumienią. Cebulę i pora pokrój w drobną kostkę i dodaj do kurek. Smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej połowę szklanki bulionu i gotuj całość przez 5 minut aż płyn całkowicie się zredukuje. Następnie dodaj wino i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej resztę bulionu i śmietanę. Gotuj do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
Z zupy wyjmij garść odsączonych kurek, które posłużą do dekoracji. Całą resztę zupy wlej do blendera, mieszając ją z oliwą z oliwek. Na koniec przecedź zupę przez sitko. Nie jest to konieczne, jeśli zupa została bardzo dobrze zblendowana lub nie przeszkadzają ci drobiny składników w kremie.
Dopraw zupę solą. Podawaj zupę kurkową krem na ciepło, udekorowane odłożonymi wcześniej kurkami i siekaną natką pietruszki.