Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato jest także symbolem pierwszych pojawiających się grzybów, w tym szczególnie kurek. Jeśli masz dostęp do tych darów natury, koniecznie musisz spróbować zupy kurkowej. Krem jest aksamitny i niezwykle wyrazisty w smaku. Dodatek wina i śmietanki sprawia, że wszystkie smaki są idealnie połączone i zrównoważone.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 476
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 582
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 856
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 257
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 476
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 69
Polecam.
Odsłon: 582
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 856
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 257
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło. Większe kurki podziel na połowy lub ćwiartki. Grzyby dodaj do masła ze szczyptą soli i smaż aż ich sok się zredukuje, a one same zarumienią. Cebulę i pora pokrój w drobną kostkę i dodaj do kurek. Smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej połowę szklanki bulionu i gotuj całość przez 5 minut aż płyn całkowicie się zredukuje. Następnie dodaj wino i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej resztę bulionu i śmietanę. Gotuj do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
Z zupy wyjmij garść odsączonych kurek, które posłużą do dekoracji. Całą resztę zupy wlej do blendera, mieszając ją z oliwą z oliwek. Na koniec przecedź zupę przez sitko. Nie jest to konieczne, jeśli zupa została bardzo dobrze zblendowana lub nie przeszkadzają ci drobiny składników w kremie.
Dopraw zupę solą. Podawaj zupę kurkową krem na ciepło, udekorowane odłożonymi wcześniej kurkami i siekaną natką pietruszki.