Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato jest także symbolem pierwszych pojawiających się grzybów, w tym szczególnie kurek. Jeśli masz dostęp do tych darów natury, koniecznie musisz spróbować zupy kurkowej. Krem jest aksamitny i niezwykle wyrazisty w smaku. Dodatek wina i śmietanki sprawia, że wszystkie smaki są idealnie połączone i zrównoważone.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11348
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 318
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 351
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 86
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 456
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11348
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 318
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 351
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 86
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 456
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło. Większe kurki podziel na połowy lub ćwiartki. Grzyby dodaj do masła ze szczyptą soli i smaż aż ich sok się zredukuje, a one same zarumienią. Cebulę i pora pokrój w drobną kostkę i dodaj do kurek. Smaż przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej połowę szklanki bulionu i gotuj całość przez 5 minut aż płyn całkowicie się zredukuje. Następnie dodaj wino i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej resztę bulionu i śmietanę. Gotuj do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia.
Z zupy wyjmij garść odsączonych kurek, które posłużą do dekoracji. Całą resztę zupy wlej do blendera, mieszając ją z oliwą z oliwek. Na koniec przecedź zupę przez sitko. Nie jest to konieczne, jeśli zupa została bardzo dobrze zblendowana lub nie przeszkadzają ci drobiny składników w kremie.
Dopraw zupę solą. Podawaj zupę kurkową krem na ciepło, udekorowane odłożonymi wcześniej kurkami i siekaną natką pietruszki.