Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 583
Dodano: 20.09.2018
Odsłon: 415
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Kurki myjemy, płuczemy, czyścimy. Kroimy tylko większe okazy, te mniejsze i średnie mogą być użyte w całości.
Na dnie garnka roztapiamy masło i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę. Podsmażamy ją aż do leciutkiego zrumienienia i wtedy wrzucamy kurki, dodając także sól. Smażymy je na niewielkim ogniu nie więcej niż 5 minut – powinny jeszcze być zanurzone częściowo we własnym sosie. Wlewamy do garnka wywar – ja akurat miałam drobiowy, ale możecie tez użyć wywaru warzywnego, jednak smak będzie wówczas dużo mniej intensywny i mniej umami. Gotujemy całość pod przykryciem i na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Ten czas wykorzystujemy na ugotowanie orzo – to śliczny drobny makaron, który kształtem przypomina ziarno jęczmienia (stąd nazwa) lub ryżu, jak wolą twierdzić inni:) Doskonale pasuje do naszej zupy, jednak jeśli nie macie orzo, weźcie jakiś inny naprawdę drobny makaron np. muszelki. Moje orzo gotowało się 13 minut i było gotowe w tym samym momencie, kiedy zupa. Cóż za doskonała synchronizacja i efektywne wykorzystanie czasu!
Makaron po odsączeniu można wrzucić do zupy. Zupę zabielamy śmietaną – koniecznie 18%, ta 12% lubi się niestety w gorących zupach zwarzyć… Aby uniknąć grudek śmietany w całości, po prostu biorę jedną łyżkę wazową zupy i mieszam ją ze śmietaną do gładkości, zanim wleję ją do garnka. Teraz jest czas na ostateczne doprawienie – dodajcie pieprz i ewentualnie jeszcze sól.
Całości dopełnia natka pietruszki, która fantastycznie podkręca smak całej zupy. Kurki jakoś automatycznie kojarzą nam się co prawda z koperkiem, którego też oczywiście możecie użyć, ale zachęcam Was do obfitego posypania Waszej zupy natką. Jest po prostu doskonała:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)