Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa marchewkowa z groszkiem

Zupa marchewkowa z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2330 Ocena: 51802

Dodano:

Odsłon: 1446

Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku.

Składniki

  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 5 młodych marchewek
  • 1 por (biała część)
  • 100 g ryżu
  • 1 liść kaffiru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa marchewkowa z groszkiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy na piórka.
    Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie.
    Całość gotujemy do miękkości ryżu.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń