Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 11157

Dodano:

Odsłon: 106

Rozgrzewająca, pyszna i gęsta zupa z marchewki.

Składniki

  • marchewka 500 g
  • rosół drobiowy 600 ml
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • śmietana 30 % 100 ml
  • zmielone wiórki kokosowe 2 łyżki
  • sok z cytryny ok. 1 łyżeczka
  • papryka ostra szczypta
  • kurkuma szczypta
  • czosnek suszony szczypta
  • pieprz cytrynowy, sól do smaku
  • 1,5 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
    Cebulę, czosnek i imbir pokroić w dość drobne cząstki i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać marchewki.
    Wszystko smażyć kilka minut, często mieszając.
    W saganku zagotować 500 ml rosołu.

  2. Do wrzącego bulionu przełożyć marchewkę i wszystko gotować 15-20 minut pod przykrywką.
    Śmietanę wymieszać z dobrze zmielonymi wiórkami kokosowymi.
    Zupę zblendować, dodać śmietankę z kokosem, dalej podgrzewać.
    Doprawić papryką, kurkumą, czosnkiem solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut.
    Gdyby zupa wydawała się Wam za gęsta, można dodać pozostały rosół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń