Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa muska to tradycyjna potrawa wprost z Kujaw. Jej niewątpliwymi zaletami jest fakt, że jest tania i nietucząca, przy tym błyskawiczna w przygotowaniu i aromatyczna. Muska pachnie kminkiem i czosnkiem. Tradycyjnie podaje się ją z ćwiartkami jajka na twardo lub pokruszonym, białym serem. Jeśli chcesz przygotować zupę w nowoczesnej formie, zblenduj ją na gładki, aksamitny krem i serwuj z kromką świeżego, wiejskiego chleba.
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 121
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 121
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21525
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 844
Składniki
Do dużego garnka wlej około 1 lit wody, wrzuć kminek, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj wywar na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wlej do szklanki około 100 ml zsiadłego mleka i rozmieszaj w nim mąkę, by nie było grudek. Następnie wlej zawiesinę do reszty mlecznego płynu, a następnie przelej całe zsiadłe mleko do garnka. Obierz czosnek z łupin, drobno go poszatkuj, zasyp szczyptą soli i rozetrzyj szerokim nożem, aby czosnek i sól się połączyły. Czosnek wrzuć do zupy oraz dopraw czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Gdy ziemniaki w zupie już się ugotuję, wyłącz gaz i zblenduj wywar na gładki krem. Możesz także zostawić zupę w poprzedniej formie, lecz jako krem będzie lepiej się prezentowała.
Nalewaj porcję zupy do talerzy, dekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo lub pokruszonym twarogiem. Pamiętaj, aby podać też świeże pieczywo.