Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa muska to tradycyjna potrawa wprost z Kujaw. Jej niewątpliwymi zaletami jest fakt, że jest tania i nietucząca, przy tym błyskawiczna w przygotowaniu i aromatyczna. Muska pachnie kminkiem i czosnkiem. Tradycyjnie podaje się ją z ćwiartkami jajka na twardo lub pokruszonym, białym serem. Jeśli chcesz przygotować zupę w nowoczesnej formie, zblenduj ją na gładki, aksamitny krem i serwuj z kromką świeżego, wiejskiego chleba.
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 79
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 79
Składniki
Do dużego garnka wlej około 1 lit wody, wrzuć kminek, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj wywar na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wlej do szklanki około 100 ml zsiadłego mleka i rozmieszaj w nim mąkę, by nie było grudek. Następnie wlej zawiesinę do reszty mlecznego płynu, a następnie przelej całe zsiadłe mleko do garnka. Obierz czosnek z łupin, drobno go poszatkuj, zasyp szczyptą soli i rozetrzyj szerokim nożem, aby czosnek i sól się połączyły. Czosnek wrzuć do zupy oraz dopraw czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Gdy ziemniaki w zupie już się ugotuję, wyłącz gaz i zblenduj wywar na gładki krem. Możesz także zostawić zupę w poprzedniej formie, lecz jako krem będzie lepiej się prezentowała.
Nalewaj porcję zupy do talerzy, dekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo lub pokruszonym twarogiem. Pamiętaj, aby podać też świeże pieczywo.