Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa muska to tradycyjna potrawa wprost z Kujaw. Jej niewątpliwymi zaletami jest fakt, że jest tania i nietucząca, przy tym błyskawiczna w przygotowaniu i aromatyczna. Muska pachnie kminkiem i czosnkiem. Tradycyjnie podaje się ją z ćwiartkami jajka na twardo lub pokruszonym, białym serem. Jeśli chcesz przygotować zupę w nowoczesnej formie, zblenduj ją na gładki, aksamitny krem i serwuj z kromką świeżego, wiejskiego chleba.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 74
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 123
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 119
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 207
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 79
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 74
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 123
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 119
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 207
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 79
Składniki
Do dużego garnka wlej około 1 lit wody, wrzuć kminek, obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotuj wywar na średnim ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Wlej do szklanki około 100 ml zsiadłego mleka i rozmieszaj w nim mąkę, by nie było grudek. Następnie wlej zawiesinę do reszty mlecznego płynu, a następnie przelej całe zsiadłe mleko do garnka. Obierz czosnek z łupin, drobno go poszatkuj, zasyp szczyptą soli i rozetrzyj szerokim nożem, aby czosnek i sól się połączyły. Czosnek wrzuć do zupy oraz dopraw czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Gdy ziemniaki w zupie już się ugotuję, wyłącz gaz i zblenduj wywar na gładki krem. Możesz także zostawić zupę w poprzedniej formie, lecz jako krem będzie lepiej się prezentowała.
Nalewaj porcję zupy do talerzy, dekoruj ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo lub pokruszonym twarogiem. Pamiętaj, aby podać też świeże pieczywo.