Troche zapomniana zupa ogonowa. Pycha!
Zupa ogonowa z warzywami
Składniki
- 2 ogony wieprzowe
- 1 lisc laurowy , 3 ziarna ziela ang., przyprawa warzywna z sola, pieprz
- lyzeczka lubczyku, Maggi
- 1 marchewka, 1 pietruszka, cwiartka selera, 1 duza cebula
- 3 grzybki suszone
- ziemniaki 3 sztuki (lub grzanki do podania)
- koncentrat pomidorowy, paryka slodka w proszku, szczypta chilli
Składniki
- 2 ogony wieprzowe
- 1 lisc laurowy , 3 ziarna ziela ang., przyprawa warzywna z sola, pieprz
- lyzeczka lubczyku, Maggi
- 1 marchewka, 1 pietruszka, cwiartka selera, 1 duza cebula
- 3 grzybki suszone
- ziemniaki 3 sztuki (lub grzanki do podania)
- koncentrat pomidorowy, paryka slodka w proszku, szczypta chilli

Etapy przygotowania
ogony dokladnie myjemy, wkladamy do zimnej wody wraz z lisciem laurowym, zielem angielskim, przyprawa warzywna i grzybkami - gotujemy do miekkosci miesa. Mieso wyjmujemy i studzimy, obieramy od kosci wraz ze skora. Kroimy na kawalki. Ziemniaki oraz selera kroimy w kostke, cebule w piórka, a marchewkę z pietruszką w talarki. Cebulke przesmazamy na odrobinie smalcu. Mieso i warzywa oraz lubczyk dodajemy do wywaru i gotujemy do miekkosci warzyw. na koncu dodajemy 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego, lyzeczke papryki w proszku, odrobine chilli, czarny pieprz, jeszcze chwile gotujemy. Gotowe. Na talerzu dodatkowo doprawiamy Maggi i pieprzem.. PS. ja zamiast ziemniakow uzylam grzanek.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 86

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17839
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 463
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5468

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2849
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 86

Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17839
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 463
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 5468

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2849



Składniki
- 2 ogony wieprzowe
- 1 lisc laurowy , 3 ziarna ziela ang., przyprawa warzywna z sola, pieprz
- lyzeczka lubczyku, Maggi
- 1 marchewka, 1 pietruszka, cwiartka selera, 1 duza cebula
- 3 grzybki suszone
- ziemniaki 3 sztuki (lub grzanki do podania)
- koncentrat pomidorowy, paryka slodka w proszku, szczypta chilli
ogony dokladnie myjemy, wkladamy do zimnej wody wraz z lisciem laurowym, zielem angielskim, przyprawa warzywna i grzybkami - gotujemy do miekkosci miesa. Mieso wyjmujemy i studzimy, obieramy od kosci wraz ze skora. Kroimy na kawalki. Ziemniaki oraz selera kroimy w kostke, cebule w piórka, a marchewkę z pietruszką w talarki. Cebulke przesmazamy na odrobinie smalcu. Mieso i warzywa oraz lubczyk dodajemy do wywaru i gotujemy do miekkosci warzyw. na koncu dodajemy 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego, lyzeczke papryki w proszku, odrobine chilli, czarny pieprz, jeszcze chwile gotujemy. Gotowe. Na talerzu dodatkowo doprawiamy Maggi i pieprzem.. PS. ja zamiast ziemniakow uzylam grzanek.
Pyszna ,fajny pomysł dałaś...ogonówka wspomnienie dawnych lat..pycha..:)
Pyszna :-) do powtorki, duzo kolagenu dla starszej pani zawsze jest potrzebne :-)
Pyszna zupka :-)
Pysznosci!