Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby taka prosta zupka, którą każdy zna – choćby z przedszkola – ale ma ona wyjątkowe właściwości. Otóż – jak każda kwaśna zupa – rozgrzewa całe ciało i poszczególne członki. Więc na chłodne początki wiosny zupa ogórkowa jest w sam raz. Aby ugotować pyszną zupę ogórkową, trzeba mieć oczywiście kiszone ogórki. Możesz kupić je w sklepie, ale najlepsze są własnej produkcji – wtedy masz pewność, że są naprawdę smaczne i zdrowe.
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 852
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 376
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 242
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 742
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 852
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 376
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 242
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 742
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę. Marchewki umyj, obierz (skórki możesz zostawić w celu przygotowania wspaniałego bulionu z obierek) i pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj wodę lub bulion i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i marchewki, 3-4 kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj pod pokrywką do miękkości.
W międzyczasie w innym rondlu rozgrzej masło klarowane (lub olej, ale masło smaczniejsze) i podduś na nim na biało posiekaną cebulkę.
Kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Po chwili do cebuli dodaj starte kiszone ogórki, przykryj i duś w tłuszczu około 10-15 minut – do czasu, aż w drugim garnku ugotują się ziemniaki i marchewki.
Gdy warzywa w większym garnku będą miękkie, dodaj do nich zawartość mniejszego rondla, czyli ogórki z cebulą. Ja pokroiłam też drobno łodyżki kopru i dodałam je na kilka minut przed końcem gotowania, by trochę zmiękły. Gotuj wszystko jeszcze 3-4 minuty, a następnie dodaj słodką śmietankę kremówkę. Zagotuj mieszając, by się nie zwarzyła.
Zupę przypraw jeszcze pieprzem i solą (tu ostrożnie, gdyż kiszone ogórki są często dość mocno słone). Na koniec dodaj koperek. Ja samą delikatną natką posypałam gotową zupę.