Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziła za mną zupa ogórkowa i w końcu znalazła się na naszym stole :D Bardzo ją lubię, ponieważ przypomina mi smaki domowej kuchni. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale za to pożywna, aromatyczna i bardzo smakowita. Świetnie nas rozgrzała, kiedy zmokliśmy w październikowym deszczu. Czasami prostota zaskakuje. Mój mąż, który nie przepada za zupami stwierdził, że była to najlepsza ogórkowa jaką jadł. Teraz chyba będzie gościć u nas częściej :D
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1448
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 153
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1448
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 153
Składniki
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy do miękkości. Zimniaki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Por kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle. Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw wraz ze startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami kiszonymi i posiekanym koperkiem.
Całość gotujemy do momentu, aż ogórki delikatnie zmiękną, doprawiamy ostrą papryką, pieprzem, solą oraz cukrem brązowym i zabielamy śmietaną. * Jeśli zupa jest zbyt mało kwaskowa możemy podczas gotowania dodać do niej także wodę z ogórków.
Zupa ogórkowa jest bardzo pożywna, świetnie rozgrzewa, a także poprawia trawienie :D Życzę smacznego! :)