Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziła za mną zupa ogórkowa i w końcu znalazła się na naszym stole :D Bardzo ją lubię, ponieważ przypomina mi smaki domowej kuchni. Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale za to pożywna, aromatyczna i bardzo smakowita. Świetnie nas rozgrzała, kiedy zmokliśmy w październikowym deszczu. Czasami prostota zaskakuje. Mój mąż, który nie przepada za zupami stwierdził, że była to najlepsza ogórkowa jaką jadł. Teraz chyba będzie gościć u nas częściej :D
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4393
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43394
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 483
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14128
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4393
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43394
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 483
Składniki
Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy do miękkości. Zimniaki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Por kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle. Następnie dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę szynkową i chwilę przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotujących się warzyw wraz ze startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami kiszonymi i posiekanym koperkiem.
Całość gotujemy do momentu, aż ogórki delikatnie zmiękną, doprawiamy ostrą papryką, pieprzem, solą oraz cukrem brązowym i zabielamy śmietaną. * Jeśli zupa jest zbyt mało kwaskowa możemy podczas gotowania dodać do niej także wodę z ogórków.
Zupa ogórkowa jest bardzo pożywna, świetnie rozgrzewa, a także poprawia trawienie :D Życzę smacznego! :)