Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie może zupę ogórkową ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moją ulubioną ogórkową z ziemniakami i dodatkiem ryżu zabielaną
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1638
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2233
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 36
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 124
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1254
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1638
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2233
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 36
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 124
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1254
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane przemrożone kości schabowe wieprzowe, marchew pokrojoną dowolnie oraz mały por przekrojony na połowę. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż i suszone warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu
W trakcie gdy wywar z ziemniakami i ryżem się gotuje na patelnię przełożyć masło roztopić je, przygotować swojskie ogórki zetrzeć je na tarce o jarzynowej o dużych oczkach a następnie przełożyć na roztopione masło i podsmażyć na dużym ogniu do czasu zmiany koloru ogórków oraz wyparowania z nich soku
Gdy mamy już podsmażone ogórki a ziemniaki z ryżem w wywarze są wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki zamieszać dodać ulubioną przyprawę uniwersalną do smaku, zagotować a następnie wlać sok z ogórków i zagotować przez pięć minut. Po zagotowaniu wlać śmietanę trzydziestoprocentową wymieszaną z łyżeczką cukru szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować
Po zagotowaniu się zupy ze śmietaną wyłączyć gaz, wsypać szczyptę pieprzu naturalnego i dodać drobno pokrojony świeży koper, zamieszać i odstawić aby zupa przeszła smakiem kopru oraz nabrała kwaśności od dodanych usmażonych ogórków - smażone ogórki są bardziej miękkie i chrupkie i jest bardziej wyrazisty smak zupy
Ugotowaną doprawioną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem podałam z kawałkami mięsa oskubanymi z kości schabowych które gotowałam w zupie. Powiem szczerze to najlepsza zupa którą kiedykolwiek jadłam a zwłaszcza z dodatkiem ryżu. Zupa jest bardzo sycąca i ma cudowny wyrazisty smak ogórków kiszonych zwłaszcza gdy mamy swojskie a dodanie kopru świeżego wzmocniło smak zupy