Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa orzechowa

Zupa orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 1350

Innowacyjny przepis na zupę, która bez wątpienia zaskoczy domowników. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 l wywaru wołowego lub drobiowego
  • kawałek imbiru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 ml śmietanki 18%
  • sól i pieprz kolorowy
  • do podania: bagietka
  • ulubione kiełki, np. rzodkiewki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa orzechowa

Przygotowanie

  1. Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu. Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.

  2. Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować. Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.

  3. Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń