Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paprykowa to nowa pomidorowa ?
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27760
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8989
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 746
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 27760
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8989
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 746
Składniki
Papryki przeciąłem na pół, oczyściłem. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej folią, rozłożyłem papryki przecięciem do dołu. Piekłem, aż skórka zaczęła czernieć. Wystudziłem, zdjąłem skórkę. Bataty obrałem, pokroiłem w kostkę. Wrzuciłem do wrzącej wody. Zaraz po nastawieniu posoliłem. Lekko posłodziłem. Gotowałem ok. 30 minut. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Gotowałem pod przykryciem. Pokroiłem cebulę w talarki, czosnek i zioła posiekałem. Cebulę poddusiłem ok. 3 min. Na oliwie, dodałem czosnek, dusiłem jeszcze chwilę, dodałem z grubsza pokrojone pieczone papryki. Po kilku minutach duszenia dodałem pomidory i bulion, doprawiłem solą, pieprzem i połową ziół. Gotowałem pod przykryciem 15 minut. Dodałem ugotowane bataty, doprawiłem całość do smaku. Podgotowałem pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem posypałem resztą ziół.