Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta, sycąca i bardzo smaczna...
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1560
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1560
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 271
Składniki
Paprykę umyć, osuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić łyżką oliwy. Piec przez około 40-50 minut w temperaturze 170 stopni (do momentu, aż skórka będzie mocno pomarszczona).
Upieczoną paprykę przykryć folią spożywczą, wystudzić, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne.
W garnku rozgrzać pozostałą oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do garnka, smażyć kilka minut do zeszklenia cebuli. Wsypać wędzoną paprykę, dodać paski upieczonej papryki, pomidory i bulion. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Formować okrągłe klopsy wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Ugotowaną zupę zblendować do gładkiej konsystencji, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z klopsikami.