Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa paprykowo ziemniaczana

Zupa paprykowo ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 529

Dodano:

Odsłon: 4669

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy.

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-1,5 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
  • Pieprz sól
  • Suszona bazylia, Mielona ostra i słodka papryka
  • Masło
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa paprykowo ziemniaczana

Przygotowanie

  1. Bulion zagotować, dodać do niego pokrojoną w kostkę i oczyszczoną z pestek paprykę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa ugotować do miękkości.
    Cebulę posiekać i zarumienić na maśle, oprószyć mąką i zrobić zasmażkę. Całość dodać do zupy i chwilę pogotować.
    Żółtka wymieszać z małą ilością gorącej zupy i ketchupem, dodać do garnka. Wymieszać, chwilę pogotować.
    Zupę doprawić do smaku, podać zaraz po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń