Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca, słodko-kwaśna zupa pekińska to danie idealne na chłodne dni. Jeśli dysponujesz mięsnym wywarem (ostatecznie możesz przygotować go z kostki rosołowej), zrobisz taką zupę z pół godziny.
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 14283
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 42072
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 14283
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 42072
Składniki
Zalej grzyby mun niewielką ilością wrzątku. Pozostaw do namoczenia na około 20 minut.
Pokrój filet z kurczaka na 2-3 mniejsze kawałki, imbir na plasterki, pora na półplasterki, a czerwoną paprykę w paseczki. Odcedź pędy bambusa z zalewy.
Włóż go garnka kurczaka, warzywa i pokrojone w paski grzyby mun (wraz z wodą, w której się moczyły). Zalej wywarem (w temperaturze pokojowej) i zagotuj. Gotuj przez około 15-20 minut – aż składniki zmiękną.
Wyjmij z wywaru mięso i drobno posiekaj. Włóż z powrotem do wywaru.
Połącz w miseczce pastę sambal oelek, sos sojowy, sos rybny, ocet winny i koncentrat pomidorowy. Dodaj do gotującego się wywaru. Wymieszaj. Dopraw zupę do smaku cukrem.
Wymieszaj z niewielką ilością wody skrobię ziemniaczaną. Wmieszaj do zupy.
Roztrzep w miseczce jajka. Cienką strużką wlej je do gotującej się zupy, cały czas ją mieszając, by z jajka powstały cienkie niteczki.
Przed podaniem możesz wyłowić z zupy imbir. Każdą porcję dania oprósz posiekaną natką pietruszki.