Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna. Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem to być może przepis Ci się przyda:)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11691
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1299
Składniki
Przygotować wywar. Do garnka włożyć ćwiartkę z kurczaka, obrane i umyte marchewki, pietruszkę, kawałek selera i kawałek pora. Wlać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać pełna łyżeczkę soli i kilka ziarenek pieprzu. Przykryć pokrywką i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować godzinę. Ugotowany bulion przecedzić.
Pieczarki umyć, można też obrać. Następnie pokroić w półplasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku z grubszym dnem roztopić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki, podsmażyć kilka minut często mieszając. Następnie dodać utarte na tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Dodać trochę zupy i jeszcze raz wymieszać. Wlać do garnka z zupą. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Można zabielić zupę samą śmietaną bez mąki.