Do góry

Zupy Przepis na:

zupa pieczarkowa z kładzionymi kluskami

zupa pieczarkowa z kładzionymi kluskami

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 108

Klasyczna zupa pieczarkowa. Moją zrobiłam z kluskami kładzionymi ale równie dobrze smakuje z ziemniakami lub makaronem.

Składniki

  • pieczarki - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • bulion drobiowy - 1,5 l
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI KLUSEK:
  • jajka - 2 szt
  • woda - pół szklanki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - pół łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa pieczarkowa z kładzionymi kluskami

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.

  2. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do pieczarek. Wszystko zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietaną.

  3. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, wrzucać na wrzątek. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić na durszlaku (można przelać wodą).

  4. Zupę podawać z porcją klusek, posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń