Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa-krem z pieczarek, którą przygotujemy w kilka minut. Damy do niej trochę ulubionego makaronu i gotowe.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11653
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5242
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11653
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5040
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Do garnka 2l wrzucamy 1 czubatą łyżkę masła i roztapiamy je. Kroimy drobno obraną z łupiny cebulę, podsmażamy ją na szklisto. Dodajemy do cebuli seler naciowy pokrojony w kostkę i obraną marchew, startą na tarce o grubych oczkach. Całość dusimy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dorzucamy do warzyw pieczarki pokrojone w plasterki (odkładamy 4-5 pieczarek na bok). Dusimy całość jeszcze kilka minut, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. W momencie, gdy woda z pieczarek odparuje, wlewamy rosół i śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia. Blendujemy zupę na krem. Doprawiamy ewentualnie do smaku maggi, pieprzem i solą.
Osobno gotujemy makaron do zupy ( u nas są to świderki) oraz podsmażamy na maśle, na rumiano odłożone pieczarki, uprzednio pokrojone w plasterki. Wykładamy na talerze makaron, wlewamy zupę. Na wierzchu układamy po kilka plasterków rumianych pieczarek. Zupa-krem pieczarkowa z makaronem gotowa!