Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle nie smażę warzyw, a dziś właśnie tak zrobiłam. Papryczka chili dodała ostrości w umiarze i wyszła pyszna zupka.
Garnek, łyżka drewniana, praska do czosnku, durszlak, nóż, obieraczka do warzyw, mały garnek, łyżka
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4584
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418022
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4584
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418022
Składniki
Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z pora odcinamy zieloną część i kroimy w krążki. Papryczkę siekamy, a grzyby po umyciu kroimy albo w plastry grube albo w ćwiartki. U mnie w ćwiartki.
W garnku rozpuszczamy olej i dodajemy por, następnie czosnek przepuszczony przez prasę. Dodajemy pieczarki po kilku minutach smażenia i chili, a następnie marchewkę i pasternak. Smażymy około 15 minut.
Dodajemy wodę, przykrywamy i gotujemy. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy wg instrukcji, po czym odcedzamy na durszlaku i przepłukuje my zimna wodą.
Kiedy marchewka jest już miękka,dodajemy bazylię i tymianek, pieprz do smaku, majeranek, kostkę rosołowa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy, by nie doprowadzić do zwarzenia. Dodajemy natkę pietruszki. Dodajemy makaron,
Można podać z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna, a przede wszystkim pożywna.