Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle nie smażę warzyw, a dziś właśnie tak zrobiłam. Papryczka chili dodała ostrości w umiarze i wyszła pyszna zupka.
Garnek, łyżka drewniana, praska do czosnku, durszlak, nóż, obieraczka do warzyw, mały garnek, łyżka
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2507
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2507
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Składniki
Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z pora odcinamy zieloną część i kroimy w krążki. Papryczkę siekamy, a grzyby po umyciu kroimy albo w plastry grube albo w ćwiartki. U mnie w ćwiartki.
W garnku rozpuszczamy olej i dodajemy por, następnie czosnek przepuszczony przez prasę. Dodajemy pieczarki po kilku minutach smażenia i chili, a następnie marchewkę i pasternak. Smażymy około 15 minut.
Dodajemy wodę, przykrywamy i gotujemy. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Gotujemy wg instrukcji, po czym odcedzamy na durszlaku i przepłukuje my zimna wodą.
Kiedy marchewka jest już miękka,dodajemy bazylię i tymianek, pieprz do smaku, majeranek, kostkę rosołowa. Dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy, by nie doprowadzić do zwarzenia. Dodajemy natkę pietruszki. Dodajemy makaron,
Można podać z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna, a przede wszystkim pożywna.