Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa pieczarkowa to jedna z zup których nie lubiłam w dzieciństwie. Teraz jako dorosła osoba chętnie ją gotuję i zjadam. Teraz bardzo mi smakuje. No cóż... do niektórych smaków chyba trzeba dorosnąć. Dziś moją zupę pieczarkową ugotowałam na kurczaku, ze wszystkimi warzywami i na końcu zabieliłam słodką śmietanką. Taka zupka jest pyszna i idealna na chłodne dni. Podana ze świeżym pieczywem to idealne pierwsze danie na co dzień i od święta.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3360
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1954
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3360
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1954
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 607
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 51
Składniki
Pałki z kurczaka umyłam i włożyłam do garnka. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grubszą kostkę, dołożyłam do mięsa. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Pora umyłam i pokroiłam w paseczki. Warzywa wrzuciłam do garnka. Nalałam tyle wody aby tylko przykryła to co w garnku. Wrzuciłam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i zagotowałam. Gdy zupa zaczęła bulgotać zmniejszyłam ogień i gotowałam aż warzywa i mięso zmiękną. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Pieczarki obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni roztopiłam masło. Zeszkliłam na nim cebulę, a następnie dodałam pokrojone pieczarki. Podsmażyłam i doprawiłam solą, pieprzem mielonym, roztartym majerankiem i czosnkiem granulowanym. Pieczarki z cebulą dodałam do zupy. Wsypałam łyżkę kaszy manny żeby zupa była bardziej gęsta i kleista. Zupę gotowałam następne 15-20 minut, a następnie zaprawiłam ją słodką śmietanką. Śmietanę wlewałam cienkim strumieniem bezpośrednio do garnka mieszając przy tym zupę łyżką. Zupę zaprawioną śmietaną gotowałam jeszcze jakieś 15-20 minut. Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem. Pałki z kurczaka wyłowiłam z zupy. Mięso oddzieliłam od kości, trochę rozdrobniłam i włożyłam z powrotem do garnka. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.