Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1135 Ocena: 7803

Dodano:

Odsłon: 934

Dziś tylko zupa pieczarkowa lecz ugotowana z sercem czyli tak jak zawsze gotowała nam mama w czasie mojego dzieciństwa, to najsmaczniejsza i najbardziej syta zupa jaką można sobie wyobrazić

Składniki

  • 1 porcja rosołowa drobiowa,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2-3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej zależne od przyprawy,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 mały liść laurowy,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 300 g pieczarek - 8 sztuk,
  • 6 średniej wielkości ziemniaki,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1 mały kawałek pora 20 g,
  • 1 zupa w proszku pieczarkowa 44 g,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pieczarkowa z ziemniakami i ryżem

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte porcje rosołowe kurze lub kto jakie woli, wlać dwa litry wody, dodać marchew pokrojoną dowolnie, wsypać suszoną włoszczyznę ulubioną przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania delikatnie zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcjach robi się miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz ryżu

  2. W trakcie gotowania się wywaru z ziemniakami i ryżem dodać pokrojony por i chwilę jeszcze pogotować a w międzyczasie na patelnię dodać masło roztopić je i przełożyć pokrojone razem z nóżkami i lekko je podsmażyć, podsmażone dodać do gotującej się zupy na wolnym ogniu razem z grzybami pogotować przez chwilę

  3. Gdy już zupa pogotowała się z pieczarkami na wolnym ogniu, do szklanki wlać 200 ml wody dodać zupę w proszku i ją rozrobić następnie przelać do gotującej się zupy i pogotować nadal na wolnym ogniu przez pięć minut, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Na sam koniec gotowania się zupy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zagotować i zdjąć z ognia

  4. Ugotowana pieczarkowa z ziemniakami i ryżem jest sycąca i bardzo smaczna a dodanie zupy w proszku nadało jej więcej grzybowego smaku ( jeżeli ktoś nie toleruje zup w proszku można pominąć lecz raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ). Akurat tą pieczarkową ugotowałam bez dodatku śmietany ale jeżeli ktoś lubi jak najbardziej można dodać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń