Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pietruszkowa z jabłkiem i grzankami

Zupa pietruszkowa z jabłkiem i grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3499

Dodano:

Odsłon: 1168

Niecodzienna zupa krem - z pieczonej pietruszki, z dodatkiem selera i jabłka dla podkręcenia smaku. Podana z chrupiącymi grzankami z serem

Składniki

  • 6 sporych pietruszek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 kawałki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jabłko (zielone jak granny smith)
  • 1 i ½ litra rosołku
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 bułka
  • garść startego sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pietruszkowa z jabłkiem i grzankami

Przygotowanie

  1. Pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w oliwie( w 2 łyżkach) i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 30 minut w 180 stopniach.
    W tym czasie pokroić cebulę w piórka, selera w kawałki a czosnek posiekać.
    W garnku rozgrzać pozostałą oliwę, dodać warzywa i smażyć przez ok 10 minut, mieszając.
    Na koniec dodać starte jabłko i gałkę, chwilę podsmażyć i zalać rosołkiem.

  2. Gotować 10 minut.w tym czasie bułkę pokroić w kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i posypać serem.
    Do zupy dodać pietruszkę a do gorącego piekarnika wstawić grzanki. Piec aż się bułka zarumienia a ser roztopi ( ok 5 minut)
    Zupę gotować kolejne 2-3 minuty a następnie całość zmiksować. Dodać śmietankę, sól, pieprz i sok z cytryny.
    Podawać z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń