Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa po belwedersku to wyjątkowa i aromatyczna zupa kalafiorowa o kremowym, delikatnym smaku. Wędzona kiełbasa jest tu nieodzownym dodatkiem. Danie świetnie sprawdzi się w zimowe południe, a jego ciekawą modyfikacją jest dodanie na wierzch szczypty chili lub kilka kropel tabasco.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 947
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 32
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10311
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 106
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 947
Składniki
Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Kalafiora umyj i pokrój na różyczki. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż kiełbasę z obu stron do zrumienienia. Wyłów ją i odłóż na bok. Do tego samego garnka przełóż cebulę i gotuj do miękkości, przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę wszystko razem, cały czas mieszając.
Wlej bulion z kurczaka i dodaj różyczki kalafiora. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotuj całość przez ok. 15 minut do miękkości warzywa. Zdejmij zupę z ognia i wyłów łyżką cedzakową większe kawałki kalafiora. Mniejsze fragmenty lub te rozgotowane zostaw w środku. Blenderem zanurzeniowym zmiksuj zupę.
Postaw garnek ponownie na ogniu. Dodaj zahartowaną wcześniej śmietanę i doprowadź do bardzo delikatnego wrzenia. Wyłącz palnik. Zupę po belwedersku przelej do misek. Dodaj plasterki podsmażonej wcześniej kiełbasy. Podawaj danie na ciepło, udekorowane siekanym koperkiem.