Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na kaczym rosole z lanymi kluseczkami
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14661
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 96
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 14661
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 96
Składniki
Nastawiłam rosół z kaczki, dodałam warzywa i przyprawy oprócz soli. Wszystko zaczęłam od włożenia do zimnej wody, 1,5 litra. Niektóre koncentraty lub przetwór z dyni może być już wystarczająco słony. A poza tym wartości odżywcze z mięsa łatwiej przenikają do wody.
Rosół na małym ogniu gotował się 1,5 godziny- do czasu aż mięso zmięknie. Zdjęłam łyżka nadmiar ok. Wyjęłam elementy kaczki, liście i ziele.
Do rosołu dodałam sos pomidorowy i mus dyniowy. Jeśli używamy dyni w całości to trzeba ją pogotować około 25 minut. Wyjęłam marchewkę do dekoracji i zupę zmalaksowałam. Lane kluski: rozmieszałam zimne jajo z dwiema szklankami mąki, dodałam sól i kurkumę dla koloru i zdrowia, dolewałam wodę aż ciasto było dosyć luźne. Cienkim strumieniem wlewałam je na wrzątek, cały czas mieszając. Po wlaniu ostatnich klusek poczekałam dosłownie chwile aż zaczną się unosić, odcedziłam je i przelałam zimną wodą. Śmietanę zahartowałam zupą i dodałam do całości. Do zupy dodałam jeszcze garść posiekanej natki. Doprawiłam solą. Smacznego :)