Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa porowa w tym wydaniu to coś więcej niż danie z warzywami. Urozmaicona pieczonym mintajem z dodatkiem cytryny, parmezanem i szczypiorkiem to delikatna, ale nieco wykwintna propozycja.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6844
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 296
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3429
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 495
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6844
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 296
Składniki
Zacznij od przygotowania ryby. Dokładnie umyj i osusz mintaja. Natrzyj sokiem z cytryny. Oprósz granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 10 minut.
Teraz zrób zupę. Z pora odetnij białą i jasnozieloną część. Przekrój wzdłuż, a potem posiekaj na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojonego pora i smaż kilka minut, mieszając dość często. Por szybko się przypala, dlatego najlepiej podsmażaj go na niewielkim ogniu.
W tym czasie posiekaj drobno cebulę i obrany czosnek. Dodaj do pora i całość zeszklij. Posól w trakcie smażenia.
Przełóż całą zawartość patelni do garnka i zalej bulionem drobiowym. Wrzuć liście laurowe. Zagotuj. Obierz ziemniaki, pokrój je w bardzo drobną kostkę i dodaj do garnka. Gotuj przez około 15-20 minut aż zrobią się miękkie. Na koniec dodaj majeranek, posól i popieprz. Zupę dobrze zblenduj. Wlej śmietankę i ponownie zagotuj.
Szczypiorek posiekaj drobno. Do miski włóż porcję pieczonego mintaja podzielonego na kawałki i oprósz go parmezanem. Posiekaj szczypiorek i posyp. Wlej przygotowaną gorącą zupę.