Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa porowa w tym wydaniu to coś więcej niż danie z warzywami. Urozmaicona pieczonym mintajem z dodatkiem cytryny, parmezanem i szczypiorkiem to delikatna, ale nieco wykwintna propozycja.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 700
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 700
Składniki
Zacznij od przygotowania ryby. Dokładnie umyj i osusz mintaja. Natrzyj sokiem z cytryny. Oprósz granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 15 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 10 minut.
Teraz zrób zupę. Z pora odetnij białą i jasnozieloną część. Przekrój wzdłuż, a potem posiekaj na kawałki.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojonego pora i smaż kilka minut, mieszając dość często. Por szybko się przypala, dlatego najlepiej podsmażaj go na niewielkim ogniu.
W tym czasie posiekaj drobno cebulę i obrany czosnek. Dodaj do pora i całość zeszklij. Posól w trakcie smażenia.
Przełóż całą zawartość patelni do garnka i zalej bulionem drobiowym. Wrzuć liście laurowe. Zagotuj. Obierz ziemniaki, pokrój je w bardzo drobną kostkę i dodaj do garnka. Gotuj przez około 15-20 minut aż zrobią się miękkie. Na koniec dodaj majeranek, posól i popieprz. Zupę dobrze zblenduj. Wlej śmietankę i ponownie zagotuj.
Szczypiorek posiekaj drobno. Do miski włóż porcję pieczonego mintaja podzielonego na kawałki i oprósz go parmezanem. Posiekaj szczypiorek i posyp. Wlej przygotowaną gorącą zupę.