Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa Pozole Rojo to tradycyjna meksykańska zupa z wieprzowiną oraz kukurydzą. Bardzo pożywna zupa, która idealnie odnajdzie się na chłodniejsze dni. W wersji z wieprzowiną smakuje znakomicie, ale jeśli masz pod ręką kurczaka, to śmiało go dodaj. Idealnie zestawia się z dodatkami, takimi jak rzodkiewka i sałata, a także genialnie smakuje z tortillą.
Garnek, nóż, deska do krojenia
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
KETO-friendly zupa z kurczakiem oraz brukselką, gotowa w 20min
Odsłon: 96
Składniki
Do większego garnka wrzuć mięso i smaż z łyżką oleju do zarumienienia się z każdej strony, ok. 5 minut.
Pokrój czosnek w drobną kostkę, a następnie dorzuć do mięsa. Smaż do delikatnego zeszklenia razem z mięsem. Następnie dorzuć dwie małe obrane cebule w całości. Po kilkuminutowym posmażeniu zalej wodą lub bulionem (2 litry wody lub bulionu). Dodaj również przecedzoną białą kukurydzę. Gotuj przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj suszoną paprykę pozbawioną nasion i namocz przez ok. 15 minut w gorącej wodzie. W blenderze połącz paprykę z solą oraz dolej odrobinę wody i zmiksuj.
Salsę z papryki dodaj do gotującej się zupy. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ostrą paprykę. I gotuj przez kolejne 10 minut.
Pozole serwuj z plastrami rzodkiewki, sałatą lub natką pietruszki oraz dodatkiem w postaci skropionej limonki. Świetnie smakuje również z tortillą.