Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa Romana to nie jest tradycyjna pomidorowa. Ma więcej słodkiego akcentu w postaci marchewek i ostry dodatek papryczki. Sprawdź nasz przepis!
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 135
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 52
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 135
Błyskawiczna owsianka z twarogiem i borówkami, którą przygotujesz w kilka min...
Odsłon: 52
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewki obierz, pokrój w półplasterki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, posiekaj drobno. Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Wodę lub bulion zagotuj.
Wszystkie warzywa podsmaż delikatnie na patelni z olejem. Przełóż do garnka z zagotowaną wodą lub bulionem. Posól i popieprz. Gotuj na średnim ogniu.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj wraz z puszczonym sokiem do garnka. Jeśli używasz papryczki ostrej, posiekaj ją i dodaj do zupy. Gotuj dalej przez 20 minut.
Wlej passatę pomidorową. Dopraw paprykami, natką pietruszki i bazylią. W razie konieczności dodaj jeszcze sól i pieprz.
Podawaj z ulubionym pieczywem, ewentualnie możesz zabielić zupę śmietanką kremówką.