Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa Romana to nie jest tradycyjna pomidorowa. Ma więcej słodkiego akcentu w postaci marchewek i ostry dodatek papryczki. Sprawdź nasz przepis!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 369
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 823
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewki obierz, pokrój w półplasterki. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, posiekaj drobno. Cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Wodę lub bulion zagotuj.
Wszystkie warzywa podsmaż delikatnie na patelni z olejem. Przełóż do garnka z zagotowaną wodą lub bulionem. Posól i popieprz. Gotuj na średnim ogniu.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj wraz z puszczonym sokiem do garnka. Jeśli używasz papryczki ostrej, posiekaj ją i dodaj do zupy. Gotuj dalej przez 20 minut.
Wlej passatę pomidorową. Dopraw paprykami, natką pietruszki i bazylią. W razie konieczności dodaj jeszcze sól i pieprz.
Podawaj z ulubionym pieczywem, ewentualnie możesz zabielić zupę śmietanką kremówką.