Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rosołowa z ziemniakami i przewagą makaronu

Zupa rosołowa z ziemniakami i przewagą makaronu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 2973

Hej hej jak wam mija piątkowe popołudnie ? Ja dziś tak fatalnie się czuję że ugotowałam tylko zupkę, a że zostało mi z wczoraj makaronu i szkoda było go wyrzucić więc przygotowałam zupę jaką bardzo często gotowała nam mama gdy byłam jeszcze dzieckiem

Składniki

  • 2 kości schabowe na zupę,
  • 360 g ugotowanego makaronu,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1 średnia marchew,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 łyżka tłuszczu z kaczki lub gęsi,
  • 1 łyżka liści lubczyka,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 kostka magii 4 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa rosołowa z ziemniakami i przewagą makaronu

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać półtora litra wody dodać opłukane kości schabowe, pokrojoną dowolnie obraną marchew oraz suszoną włoszczyznę i tłuszcz z kaczki lub gęsi dla większej ilości oczek w zupie. Całość zagotować zmniejszyć ogień i delikatnie zebrać powstałe szumowiny, w trakcie gotowania się wywaru na kościach dodać przyprawę uniwersalną jak już mięso na kościach jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości

  2. Gdy ziemniaki w wywarze mięsnym są wystarczająco miękkie wtedy dodać ugotowany makaron tak ze trzy garście ( piszę dlatego tak ponieważ nie każdy ma w domu wagę ), chwilę po gotować doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą a pod koniec gotowania dodać liście lubczyka pokrojone drobniej oraz natkę pietruszki i kostkę magii ( ja używam oryginalną z Niemiec ), lekko zagotować i zdjąć z ognia

  3. Ugotowaną zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, tak jak pisałam zupa jest przepyszna i bardzo sycąca jeżeli ktoś nie uznaje zielonej włoszczyzny można ją pominąć, ja osobiście bardzo lubię gdy jest dużo zieleniny w zupie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń