Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rybna

Zupa rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 142 Ocena: 641

Dodano:

Odsłon: 1558

Wyważona kompozycja smaku ryby, ziół i warzyw.

Składniki

  • Ryba (może być mrożony filet, np. z dorsza) około 500 g
  • Marchew 1 szt.
  • Groszek mrożony 1 szklanka
  • Pietruszka mała 1/2 szt.
  • Seler naciowy 1 gałązka
  • Cukinia zielona mała 1/2 szt.
  • Papryka czerwona mała 1 szt.
  • Pomidor średniej wielkości 2 szt.
  • Natka pietruszki kilka gałązek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Cytryna 1/2 szt.
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony 1 łyżeczka
  • Cukier 1,5 łyżeczki
  • Sól
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę, dodać obrane i pokrojone marchewkę oraz pietruszkę i gotować pod przykryciem przez około 5 minut.

  2. Dodać pokrojony w cienkie plastry seler naciowy, pokrojoną w wąskie paski paprykę, groszek, sól, tymianek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, posiekany drobno czosnek, cukier oraz sól i gotować przez kilka minut.

  3. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekaną natkę pietruszki oraz umytą i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Gotować kilka minut.

  4. Dodać pokrojoną na kawałki rybę. Jeżeli ryba jest mrożona, nie ma potrzeby rozmrażania jej, wystarczy jedynie zostawić ją na około 30 minut w temperaturze pokojowej, aby możliwe było pokrojenie jej.

  5. Zupę doprowadzić do wrzenia i zdjąć z płyty grzewczej.

  6. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cytrynę.

  7. Doskonała zupa jest gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń