Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa soczewicowa

Zupa soczewicowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 127

Prawdopodobnie (powtarzam powołując się na mądrzejszych ode mnie) jedna z najstarszych potraw naszego kręgu kulturowego. Przygotowałem wersję wegetariańską z uwagi na rozszerzający się wokół mnie krąg osób bezmięsnych.

Składniki

  • Soczewica zielona - 1 1/2 szklanki
  • Soczewica czerwona - 1/2 szklanki
  • Cebula - 1 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Bulion warzywny - 1 l
  • Kumin mielony - szczypta
  • Gorczyca mielona - szczypta
  • Kolendra ziarno mielone - szczypta
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Sól, pieprz (świeżo mielony) - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Produkty wydałem na kuchnię. Bulion warzywny miałem już wcześniej przygotowany po pasteryzacji w słoiku. Można użyć też bulionu drobiowego lub wręcz tylko wody. Sprawa gustu.

  2. Posiekałem cebulę i wrzuciłem ją do głębokiej patelni, na której rozgrzałem łyżkę oliwy. Zeszkliłem a następnie dodałem drobno posiekany czosnek i krótko go szkliłem.

  3. Dodałem soczewicę, liść laurowy, zmielone: gorczycę, kumin i kolendrę (te mam zawsze gotowe w młynku do zmielenia przed użyciem) i część bulionu. Doprowadziłem do wrzenia.

  4. Dodałem resztę bulionu i gotowałem bez przykrycia 45 minut. Na koniec dodałem pieprz, sól oraz drugą łyżkę oliwy. Wymieszałem, wyjąłem listek laurowy.

  5. Przyozdobiłem kleksem jogurtowym, pestkami granata i natką pietruszki,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń