Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 553

Zupa z pierwszego, wiosennego szczawiu z ogródka.

Składniki

  • szczaw ogrodowy 3 pęczki
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • ćwiartki kurczaka 2 szt.
  • filet z kurczaka połowa
  • ziemniaki 4 szt.
  • jajka kurze 4 szt.
  • śmietana 12% do zabielenia
  • woda 2 litry
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dwóch litrach posolonej wody gotujemy wymyte mięsa, podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotujemy do miękkości mięs. Dodajemy obraną, startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. W między czasie przebieramy i myjemy szczaw, kroimy w centymetrowe paski i jak ziemniaki będą miękkie dodajemy go do garnka.

  2. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę gotujemy aż szczaw będzie w miarę miękki, zabielamy zupę i kończymy gotowanie. Podajemy gorącą z ugotowanym jakiem na twardo.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń