Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5780
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8941
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8100
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5565
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5780
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8941
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8100
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5565
Składniki
Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków. Seler i pietruszkę wyjmujemy. Dodajemy szczaw. Zagotowujemy. Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji). Podajemy z ugotowanym jajkiem.