Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2256 Ocena: 49799

Dodano:

Odsłon: 285

Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.

Składniki

  • 4 garście świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa szczawiowa

Przygotowanie

  1. Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.



    Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

    Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków.

    Seler i pietruszkę wyjmujemy.

    Dodajemy szczaw.

    Zagotowujemy.

    Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji).

    Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń