Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam wszystkich na zupę szczawiową bez mięsa ale za to z ziemniakami i ryżem, taką lubimy najbardziej
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody, dodać tłuszcz z gęsi, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę i przyprawę ulubioną uniwersalną. Całość zagotować i zmniejszyć ogień chwile pogotować na wolnym ogniu a następnie wsypać ryż i gotować pod pół przykrytą pokrywką do miękkości ziemniaków oraz ryżu
Gdy w wywarze warzywnym ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie wtedy dodać całą zawartość szczawiu ze słoika oraz cukier i dosłownie chwilę pogotować na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotować śmietanę z jajkami a mianowicie do śmietany wbić całe jajka i rozmieszać za pomocą łyżki. Jak już zupa pogotowała się chwilę i jest smak szczawiu wtedy wlać przygotowana śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła, całą zupę lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa może nie wygląda zachęcająco ale zapewniam że wyszła bardzo smaczna i przede wszystkim taka jaką lubimy czyli kwaśna a i szybsza w przygotowaniu bo wiadomo z mięsem gotuje się dłużej zupy no i z mięsem trzeba lubić my wolimy na tłuszczu. Dodanie śmietany z rozbełtanymi jajkami to sposób mojej mamy