Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy z dodatkiem roślin strączkowych są bardzo smaczne, rozgrzewające i pożywne. Zazwyczaj każda spiżarnia kryje w sobie słoik pomidorów w zalewie i suszoną fasolę. Zawsze też możesz wspomóc się okolicznym warzywniakiem. Dużym plusem jest to, że koszt składników do tej pysznej zupy nie jest wygórowany.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Wsyp suchą fasolę do miski, zalej dużą ilością wody (woda powinna sięgać 5-10 cm ponad poziom fasoli) i zostaw na noc lub na 10 godzin. Następnie przepłucz fasolę bieżącą wodą i wrzuć do dużego garnka. Zalej bulionem lub wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut. Jeśli używasz fasoli z puszki, możesz wrzucić ją do zupy razem z innymi warzywami.
W międzyczasie obierz marchewki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę, oczyszczonego selera naciowego w plasterki i wrzuć do wywaru. Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż wszystko na złoty kolor (na oliwie lub maśle), a następnie umieść w zupie. Dodaj passatę pomidorową i ewentualnie puszkę czarnej fasoli. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zupę serwuj z ulubioną zieleniną i kromką świeżego pieczywa.