Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupy z dodatkiem roślin strączkowych są bardzo smaczne, rozgrzewające i pożywne. Zazwyczaj każda spiżarnia kryje w sobie słoik pomidorów w zalewie i suszoną fasolę. Zawsze też możesz wspomóc się okolicznym warzywniakiem. Dużym plusem jest to, że koszt składników do tej pysznej zupy nie jest wygórowany.
Składniki
Wsyp suchą fasolę do miski, zalej dużą ilością wody (woda powinna sięgać 5-10 cm ponad poziom fasoli) i zostaw na noc lub na 10 godzin. Następnie przepłucz fasolę bieżącą wodą i wrzuć do dużego garnka. Zalej bulionem lub wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut. Jeśli używasz fasoli z puszki, możesz wrzucić ją do zupy razem z innymi warzywami.
W międzyczasie obierz marchewki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Pokrój marchewki i ziemniaki w kostkę, oczyszczonego selera naciowego w plasterki i wrzuć do wywaru. Posiekaj cebulę, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż wszystko na złoty kolor (na oliwie lub maśle), a następnie umieść w zupie. Dodaj passatę pomidorową i ewentualnie puszkę czarnej fasoli. Gotuj zupę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zupę serwuj z ulubioną zieleniną i kromką świeżego pieczywa.