Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1358

Dodano:

Odsłon: 5240

Lekko pikantna, wyrazista w smaku i bardzo syta. Idealna o każdej porze roku! A wiecie co jest w niej najlepsze? Robi się ją w 30 minut! :) Zapinamy pasy i ruszamy w podróż do Azji! :)

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g małych pieczarek
  • łodyga selera naciowego
  • 400 ml (puszka) mleka kokosowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek dymki
  • zioła tajskie
  • sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • Kurkuma
  • oliwa
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa tajska z kurczakiem

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Oprószamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Ostawiamy na pół godziny.

  2. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulkę z dymki siekamy.
    Na oliwie podsmażamy cebulkę, paprykę i pieczarki. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem.

  3. Bulion zagotowujemy i wlewamy mleczko kokosowe, chwilę razem gotujemy po czym dodajemy pastę curry, pokrojoną łodygę selera, starty na tarce imbir oraz połowę pokrojonego szczypiorku (z dymki). Po chwili dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy razem.

  4. Kurczaka podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Kurczaka przekładamy do zupy i razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami tajskimi, pieprzem, curry.
    Zupę podajemy gorącą z resztą szczypiorku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń