Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa truskawkowa

Zupa truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 1615

Truskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty.

Składniki

  • 1 kg. truskawek
  • 2 litry wody
  • 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy
  • makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
  • 2 goździki opcjonalnie śmietana lub jogurt
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki zalewamy 2 litrami wody dodajemy goździki. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy ok 10 min. Kisiel rozprowadzamy zimną wodą dodajemy do zupy. Galaretkę rozprowadzamy wrzątkiem i również wlewamy do owocówki. Mieszamy. Owoce możemy wyjąć i dodawać do talerza lub zostawić w zupie.
    Zupę możemy zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. U mnie 3 łyżki jogurtu.

    Makaron gotujemy w wodzie al dente. Podajemy z zupą na gorąco lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń