Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsta rozgrzewająca, o wyraziście winnym smaku. Poezja dla kubków smakowych
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Rumienimy boczek, dodajemy mięso pokrojone w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę cynamonu,Kuminu rzymskiego, ziela angielskiego w proszku, podlewamy pół szklanką wina.
Gdy wino odparuje dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki, następnie marchew i seler w kostkę, chwilę razem obsmażamy, dodajemy grubo pokrojoną cebulę i czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy szklankę wina, dodajemy tymianek, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, odrobinę chili, miód, przecier pomidorowy, wodę, ale nie za dużo, bo zupa powinna być gęsta i zawiesista, w razie czego dolejemy, dodajemy jeszcze soczewicę, dokładnie mieszamy przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok 2 godziny, co jakiś czas mieszając, 20 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zupa powinna być dość zawiesista o wyraźnym winnym smaku, ale również pikantnie rozgrzewająca, czyli idealna na zimowe dni. Podajemy z bagietką.