Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2396 Ocena: 53370

Dodano:

Odsłon: 1500

Kolejna zupa z serii czyszczenie lodówki. Wyszła wyśmienita, pełna smaku…a te grzyby <3 mega!

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 200 g kalafiora
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 4-5 podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 mała puszka soczewicy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Przygotowanie

  1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i passatę. Wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Po kwadransie dodajemy pokrojona paprykę, soczewicę wraz z zalewą, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, możemy ją dodać pod koniec gotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 29 września 2017 Jak ja Wam tych grzybów zazdroszczę. Ni w ząb się na grzybach nie znam i mogę tylko liczyć na dary od dobrych ludzi. A zupka musi być pyszna, już czuję ten aromat. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń