Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 112
Smaki Grecji!
Odsłon: 141
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 453
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 112
Smaki Grecji!
Odsłon: 141
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 453
Składniki
Podzielone na porcje, umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli, wlać około 1,5 l. zimnej wody i ugotować.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Soczewicę namoczyć na 2 godziny. Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę.
W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw. Mięso obrać od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.