Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna z soczewicą

Zupa warzywna z soczewicą

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 749

Dodano:

Odsłon: 447

Zupa warzywna z soczewicą i żeberkami to propozycja na bardzo smaczne i sycące, jesienne danie. Polecam.

Składniki

  • 30 dag żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna angielskiego ziela
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 1/3 szkl soczewicy zielonej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • posiekana natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Podzielone na porcje, umyte żeberka włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, odrobinę soli, wlać około 1,5 l. zimnej wody i ugotować.

  2. Miękkie mięso wyjąć z wywaru, odłożyć. Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Soczewicę namoczyć na 2 godziny. Do garnka z rosołem wsypać przygotowane warzywa i osączoną soczewicę.

  3. W międzyczasie dodać pokrojoną cebulę i por, gotować do miękkości warzyw.

    Mięso obrać od kości, podzielić na kawałki, włożyć do zupy.

  4. Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, zagotować.

    Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń