Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego dzieciństwa i wspomnienie wakacji na wsi. Najlepszą zupę wiśniową gotowała ciocia Irena, dodawała do niej cynamon i goździki, zaciągała kremówką i podawała z łazankami. Zupa jest bajecznie pyszna. Mamy nadzieję, że wielbiciele słodkich zup owocowych zachwycą się naszą zupą wiśniową.
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wiśnie, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 15-20 minut. Kremówkę łączymy z mąką. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Odstawiamy do przestygnięcia.
Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu.
Letnią zupę i łazanki wykładamy na talerze.
Zupa wiśniowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!
Zupę wiśniową można schłodzić mocno w lodówce i serwować ją zimną, ale smaczna jest też na ciepło i taką jadałyśmy u cioci Ireny, ponieważ nie mogłyśmy nigdy doczekać jej schłodzenia!