Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z boćwiny

Zupa z boćwiny

Autor:

Przepisów i artykułów: 2119 Ocena: 47365

Dodano:

Odsłon: 1214

Większość ma problem z botwinką i boćwiną. Nic strasznego. Do niedawna my również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole, zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może mniej intensywna. Dzisiaj zrobiliśmy coś na wzór barszczu ukraińskiego. Wyszło bardzo smacznie i pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem.

Składniki

  • 2 główki boćwiny
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g białej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu z kaczki
  • ksylitol
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła.
    Ziemniaki kroimy w kostkę.
    Marchew w słupki lub jak kto woli.
    Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    Boćwinę kroimy w większe paski.
    Ziemniaki i marchew zalewamy zimnym bulionem drobiowym, u nas rosół z kaczki (wyszły nam hektolitry ;) ), dodajemy fasolę i gotujemy do miękkości warzyw korzeniowych.

    Boćwinę wrzucamy, sparzamy, dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 07 kwietnia Pyszna zupka, no i nie mam problemu ani z jednym ani drugim - w Niemczech po prostu trudno je zdobyc, najczesciej trzeba sie zadowolic burakami :)
Zdjecie super, bardzo mi sie podoba.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń