Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z boczniaków jest świetnym pomysłem na wykorzystanie tych pysznych grzybów. Są one też znane z wielu zastosowań w kuchni wegańskiej. Choć ten przepis wegański nie jest, to możesz bez obaw zastąpić zwykłe mleko kokosowym, owsianym czy ryżowym. Smak tej zupy bardzo przypomina klasyczną zupę z małży!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5378
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2599
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5378
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2599
Składniki
Boczniaki oczyść i pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż grzyby na średnim ogniu do ich zrumienienia. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą wodą, sos sojowy i ocet. Dodaj mieszankę do grzybów i smaż je razem do odparowania płynu. Dodaj sól – na tym etapie boczniaki powinny być dość słone. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Tak samo postąp z selerem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj cebulę, seler i tymianek. Smaż wszystko razem do miękkości. Wsypuj po łyżce mąki, tworząc zasmażkę. Mieszaj całość przez ok. 1 minutę.
Następnie do garnka wlej mleko i bulion. Mieszaj cały czas aż do zagotowania, by uniknąć grudek. Dołóż ziemniaki, a następnie zmniejsz ogień.
Potrawę trzymaj na włączonym palniku aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj grzyby, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Zupę z boczniaków podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.