Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 713

Dodano:

Odsłon: 280

Wiosną to jedna z moich ulubionych zup - zapraszam Was na pyszną zupkę z botwinki, u mnie była z jajkiem, a buraczki, ziemniaczki i listki zmiksowane, bo tylko taką wersję zje mój syn :-) troszkę ją zabieliłam śmietaną, dodałam octu jabłkowego i zupka palce lizać :-)

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 2 pęczki botwinki (400 g)
  • 2 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub winnego (lub więcej jeśli lubicie)
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z botwinki

Przygotowanie

  1. Bulion zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, przesmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Buraki obrać, pokroić na większe kawałki, podsmażyć na maśle klarowanym i przełożyć do zupy. Gotować przez kilka minut aż oddadzą kolor i wyjąć. Następnie na tej samej patelni przesmażyć obrane i pokrojone buraczki z botwinki wraz z pokrojonymi listkami. Przełożyć do zupy i całość gotować do miękkości, następnie zmiksować. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem i śmietaną, chwilkę gotować. Podawać z jajkiem i posypać siekanym koperkiem.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń