Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 610

Moja ulubiona wiosenna zupka - botwinka, przepyszna, dodałam domowego zakwasu buraczanego, kolor wyszedł bardziej różowy niż na zdjęciu, zupka rewelacja i w dodatku prościutka do zrobienia, więc nie ma co się rozpisywać...

Składniki

  • 2,5 l doprawionego bulionu lub rosołu
  • 2 duże pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • 5-6 ziemniaków
  • 250 ml zakwasu buraczanego lub kilka łyżek octu
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 150 ml śmietany kremówki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa z botwinki

Przygotowanie

  1. Liście umyć, buraczki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ogonki odciąć od listków. Listki pokroić w kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaczki pokroić w kosteczkę.

    Bulion zagotować i wrzucić do niego ogonki botwinki. Gotować kilka minut aż oddadzą kolor i wyjąć. Na patelni na maśle podsmażyć pokrojone ziemniaki i przełożyć do zupy, na tej samej patelni usmażyć startą marchew i buraczki. Dodać do zupy razem z pokrojonymi listkami i gotować kilka minut do miękkości. Następnie wlać śmietanę i zagotować. Na koniec doprawić zakwasem buraczanym lub octem, solą, pieprzem i dodać posiekany koperek.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń