Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z brokułów z dodatkiem białej fasoli, parmezanu i orzeszków pinii to połączenie delikatności i wyrazistości smaków. Brokuły dostarczają świeżości i koloru, fasola wzbogaca danie o białko i kremową konsystencję, parmezan dodaje głębi, a orzeszki pinii wprowadzają przyjemną chrupkość. Zupa krem z brokułów to danie idealne na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Zobacz, jak możesz je przygotować.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 690
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 172
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1348
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 690
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 172
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1348
Składniki
Brokuła podziel na różyczki, łodygę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dorzuć czosnek i smaż przez kolejną minutę.
Wsyp brokuły i smaż przez 2–3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion warzywny, dodaj fasolę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż brokuły będą miękkie.
Zdejmij garnek z ognia. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj starty parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby podgrzej zupę ponownie.
Na suchej patelni upraż orzeszki pinii, aż lekko się zarumienią. Podawaj zupę z brokułów gorącą, posypaną dodatkowym parmezanem i prażonymi orzeszkami pinii.