Zupy Przepis na:
Zupa z brukselką i makaronem

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48118
Dodano: 20.10.2017
Odsłon: 514
Składniki
- 500 g brukselki
- 2 l wrzątku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- koperek
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- drobny makaron
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
Podajemy z drobnym makaronem.
Komentarze do przepisu (4)

Futka 23 października 2017Zgłoś do usunięcia
Brukselkowa! <3 Mmmmm....Uwielbiam, ale moja Siostra dałaby się za nią pokroić :)
Bardzo podoba mi się ten dodatek gwiazdeczek i selera naciowego :)
Pysznie - brukselkowe chapeau bas :* Odpowiedzi: 1 ▼
2 Kto głosował? | Odpowiedz

Bellapi 21 października 2017Zgłoś do usunięcia
Kocham brukselkę i wszystko co kapustne a powyższe połączenie przepyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz