Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z brukselki.

Zupa z brukselki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3138

Dodano:

Odsłon: 1318

Smaczna, rozgrzewajaca i bardzo pozywna zupa na zime, ktora z powodzeniem zastapi caly obiad.

Składniki

  • Brukselka, ja uzylam swiezej ok 1/2 kg
  • 1 marchewka, 1 cebula czerwona, 1 por, ziemniaczki
  • smietanka slodka kremowka
  • susz. pietruszka ziel.,lubczyk, 3 ziarna ziela ang, lisc laur.
  • Vegetka lub Kucharek, pieprz czarny, Maggi
  • olej rzepakowy i lniany kilka lyzek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukselke obieramy z zewnetrznych listkow, przekrawamy poprzecznie na pol, zalewamy woda i gotujemy ok 5 minut, nastepnie odlewamy wode, aby kapustka nie byla gorzka. na nowo zalewamy woda. Dodajemy olej. Ja dodatkowo uzylam tluszczu, ktory zawsze odkrawam od nozek z kurczaka.

  2. Marchewke obieramy, kroimy na talarki, ziemniaczki w kostke, biala czesc pora w plasterki, dodajemy ziola, przyprawy i gotujemy razem z brukselka okolo pol godzinki. Nastepnie zabielamy smietanka i gotowe.

    W trakcie gotowania mozna dodoac dobra kielbaske, ale nie musi byc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń