Do góry

Zupy Przepis na:

zupa z buraczków z bobem i młodą kapustą

zupa z buraczków z bobem i młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 199

letnia wersja barszczu ukraińskiego

Składniki

  • buraczki - 4-5 szt
  • młoda kapusta - 1/4 główki
  • bób - 250 g
  • marchewka -1 szt
  • seler - nieduży kawałek
  • cebula - 1 szt
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • olej - 2 łyżki
  • bulion warzywny - 2 litry
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • sok z cytryny lub ocet - 2-3 łyżki
  • pieprz
  • cukier
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa z buraczków z bobem i młodą kapustą

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Buraki, marchewkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, marchewkę i seler. Wymieszać, zalać bulionem (może być woda). Wrzucić bób i buraczki. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.

  3. Ugotowaną zupę doprawić majerankiem, sokiem z cytryny lub octem i odrobiną cukru. Do śmietany wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać, przelać do garnka.

  4. Zupę podawać posypaną koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń